Lamscurry met kokosmelk, verse gember, kurkuma, rode peper en koriander

Ik ben helemaal fan van verse kurkuma. Vroeger kocht ik het altijd in een potje, maar toen ik het bij de bio planet vers ontdekte bij de verse gember koop ik elke week een flinke hoeveelheid van dit heerlijke kruid. Ik gebruik het in oosterse warme bereidingen, maar doe het ook samen met gember in mijn thee. Het is echt heel gezond, het is een natuurlijke ontstekingsremmer en werkt preventief tegen kanker.

Aan dit stoofpotje geeft het een licht kruidige accent en een mooie kleur. Die mooie kleur is niet zo mooi op mijn vingers…dus ik denk dat ik me maar eens handschoenen moet aanschaffen omdat ik het zo vaak gebruik.

In dit gerecht gebruik ik kuzu om de saus te binden. Kuzu is een wit zetmeel gemaakt uit de wortel van de wilde kuzuplant. Het wordt vooral gebruikt als bindmiddel. Maar als je verkouden bent en veel last hebt van slijmen kan je een beetje kuzu oplossen in een glas water en verwarmen. Je kan eventueel ook wat geraspte gember toevoegen. Het versterkt je weerstand. Je kan het kopen bij de natuurwinkel.

4 personen

– 600 g lamsboutsneden

– verse gember en kurkuma

– verse koriander

– rode peper

– 400 ml kokosmelk

– 1 sjalot

– 1 grote teen knoflook

– peper en zout

– kuzu

 

1) De sjalot fijnsnipperen. Een stukje gember en kurkuma schillen en in kleine stukjes snijden. De zaadlijsten en pitjes van de rode peper verwijderen en fijn snijden.

2) Een beetje roomboter en olijfolie verhitten in een ruime pan, het vlees toevoegen, goed roeren en even laten bakken. Kruiden met versgemalen peper en zout.

3) De sjalot, de gember, de kurkuma, de rode peper en een versgeperst teentje knoflook bij het vlees voegen en even laten meebakken.

4) De kokosmelk toevoegen. Het stoofpotje 45 minuten laten stoven.

5) Een theelepel kuzu oplossen in een beetje water, goed roeren en bij het stoofpotje voegen. Koriander fijnsnijden en toevoegen. (een handvol)

Lekker met basmatirijst of aardappelen in de oven en geroosterde aubergine met rozemarijn en hennepzaadjes

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like